Vrijheid geef je door

6 mei 2015

In Eerbeek en Brummen zijn op een waardige wijze de oorlogsslachtoffers herdacht. In Eerbeek begon de herdenking dit jaar voor het eerst bij het oorlogsmonument in de Stuijvenburchstraat. Vanaf dit monument was er een stille tocht naar de begraafplaats, waar de herdenkingsplechtigheid gehouden werd.

 

Foto Karin Keesmaat

In Eerbeek lezen schoolkinderen ieder jaar verhalen en gedichten voor, hetgeen elke keer weer diepe indruk op de aanwezigen maakt. Burgemeester Van Hedel hield een herdenkingstoespraak.

In Brummen werd een krans gelegd bij het monument voor het gemeentehuis. Daarna was er een herdenkingsbijeenkomst in de Oude kerk in Brummen. Hier sprak Eef van Ooijen de aanwezig toe. Hij gebruikte hiervoor een gedicht van Isis Zorgveldt.

De gemeente heeft dit jaar de jeugd nadrukkelijk betrokken bij de herdenking. Er is hieraan op de basisscholen veel aandacht besteed. Op speciale websites hebben de leerlingen van de  basisscholen een podium gekregen om hun gedachten te uiten in de vorm van tekeningen, gedichten, gedachten, wensen, verhalen, oude foto’s en beeldpresentaties: één voor de scholen in Brummen/LeuvenheimEmpe en één voor de scholen in Eerbeek/Hall

 

Leerlingen van de basisscholen staan klaar voor hun bijdrage. Foto Karin Keesmaat