Door Simone Cox op 24 april 2024

Voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan Elzenbos 3

Elzenbos 3 West kent een lange geschiedenis. Oorspronkelijk zou hier een woonwijk komen, net zoals in Elzenbos fase 1. Maar vervolgens mocht de gemeente niet meer zoveel woningen bouwen. Er kwam een plan voor 10 ruime kavels en een voedselbos. De ruime kavels werden niet verkocht, maar het voedselbos is er wel gekomen. Dat voedselbos zorgt voor verbinding, een groene omgeving en ruimte om in te bewegen. Daar hecht de PvdA grote waarde aan. Inmiddels is er een woningtekort en ligt het voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan Elzenbos fase 3 voor waarin 261 woningen voorzien zijn. Ook daar is de PvdA blij mee.

Het voedselbos wordt echter kleiner. Een aantal zaken waar het voedselbos grote waarde aan hecht liggen in veld A. Het alternatieve scenario stuit daarom op bezwaren bij de vrijwilligers van het voedselbos. Daarom komt het College met scenario A. In veld A wordt een alternatieve woonvorm mogelijk gemaakt. Op zichzelf is dat al een goede ontwikkeling. Er zijn initiatieven in Brummen op dit vlak. Bovendien sluit een alternatieve woonvorm  hopelijk beter aan op het voedselbos en kan ervoor zorgen dat het voedselbos beter bediend wordt. Dit zal echter afhangen van de tender en de reacties op deze tender.

We willen het College dan ook meegeven om zo flexibel mogelijk te zijn ten opzichte van deze alternatieve woonvorm. En in de tender zo veel mogelijk de voor het voedselbos belangrijke zaken te borgen. We begrijpen dat het omgevingsplan enerzijds  en de keuze voor scenario A of het alternatieve scenario anderzijds twee naast elkaar lopende processen zijn. Daarbij beslist de gemeenteraad over het omgevingsplan en het College over de haalbaarheid van scenario A. Vandaar onze oproep aan het College om zo flexibel mogelijk te zijn en de wensen van het voedselbos te borgen.

Met deze oproep aan het College hebben wij een positieve grondhouding ten opzichte van het voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan voor Elzenbos 3. Het zou zo mooi zijn wanneer Brummen straks meer woningen, een openbaar voedselbos en een alternatieve woonvorm heeft!

 

Elzenbos fase 3 op Google Maps

Elzenbos fase 3

Simone Cox

Simone Cox

Mijn wieg stond vlak bij Schiphol. Voor mijn studie bestuurskunde verhuisde ik naar Enschede. Daar leerde ik mijn man kennen en werden onze twee kinderen geboren. Na mijn studie heb ik als zelfstandig subsidieadviseur voor bedrijven gewerkt. Sinds 2018 woont ons gezin in Brummen. Via de Maatschappelijke Advies Raad (MAR) ben ik actief betrokken geraakt

Meer over Simone Cox