Toelichting op het Coalitieakkoord van PvdA, Groenlinks, D66 en het CDA

Door Berend Klok op 16 november 2019

Geachte voorzitter, collega raadsleden, toehoorders op de tribune,

Hier is het coalitie akkoord van PvdA, Groenlinks, D66 en het CDA

Het is met plezier ik vanavond, mede namens de drie andere coalitiepartijen, hier een toelichting op mag geven.

Medio september hebben wij elkaar gevonden om een nieuwe coalitie te vormen. Nadat eerdere pogingen ondanks, vele uren hard werken jammer genoeg niet tot een solide coalitie leidden, zijn wij onder leiding van de formateur mw Annelies van der Kolk, aan de slag gegaan met een vernieuwd coalitieakkoord.

We zijn daarbij uitgegaan van het coalitieakkoord 2018 – 2022. En dat was niet zomaar. Tijdens verkennende gespreksronden onder leiding van de vorige formateur bleek namelijk eind augustus al dat alle partijen in deze Raad, zich op hoofdlijnen in het bestaande akkoord konden vinden. Wij vonden en vinden dat we daar dus niet omheen konden en hebben daarom rekening gehouden met wat er toen al door de partijen in deze raad is meegegeven.

Voorzitter, Die hoofdlijnen hebben we dus gehandhaafd. Speerpunten blijven daarom doorzetten op Duurzaamheid, Ruimte voor Eerbeek/Eerbeek –Loenen 2030, Centrumplan Brummen, het Sociaal Domein en “last but not least” verbeteren van de financiële positie van de gemeente. De volgorde is overigens willekeurig gekozen.

Extra accenten

Daarnaast hebben we het akkoord, waar dat naar ons inzicht gewenst of noodzakelijk was,  aangepast en extra accenten toegevoegd.

Waar hebben we het dan over?

Nou, bijvoorbeeld jeugd/jongeren wat prominenter in beeld brengen, wie zien hen als een kans, niet als een probleem. Ook hebben we de accenten bij de financiën van onze gemeente nog wat verder verstevigd door te gaan werken aan meer vet op de botten. Onze reserves raken uitgeput, onvermijdelijke risico’s konden we bijna niet meer aan wanneer we zo door zouden blijven gaan. Tijdens de vaststelling van de Meerjarenbegroting twee weken geleden hebben we hier in de Raad al grote stappen gemaakt!

Op het gebied van de verduurzaming willen we accenten leggen op een meer integrale benadering. Duurzaamheid als een grondhouding, van energietransitie naar landschapsbeheer, van economie tot het sociaal domein… kortom een houding die we terug willen zien op alle beleidsvelden.

Belangrijk vinden we ook dat er betaalbare en passende zorg is en blijft voor de mensen die het echt nodig hebben. En we willen aandacht voor de leefbaarheid van  het buitengebied en de kleine kernen.

We hebben er voor gekozen om ons niet te binden op detailniveau, omdat een in die zin dichtgetimmerd akkoord niet tegemoet komt aan het door ons voorgestane constructief overleg met het college en de gemeenteraad. Daar is dus ruimte.

Wethouders

Voorzitter, met een gevoel van vertrouwen presenteren we vanavond ook onze kandidaat wethouders. We zijn er van overtuigd dat we een evenwichtig team hebben gevonden met een mooi mix van bestuurlijke ervaring, inhoudelijke kennis en ambities en een nuttig netwerk. We zijn ook blij dat we een balans konden vinden tussen mannen én vrouwen en tussen verschillende leeftijdscategorieën. Wij hebben vertrouwen in deze mensen!

Sterk bestuur

We kiezen voor een sterk bestuur. Voor een gemeente waarin de financiële huishouding realistisch is, passend bij ambities én mogelijkheden. Een gemeente die een serieuze gesprekspartner is voor hogere overheden en het bedrijfsleven. Voor een gemeente die naar de lange termijn blijft kijken en haar inwoners betrekt bij het maken en uitvoeren van plannen. Voor een gemeente waarin Raad, College en het ambtelijk apparaat hun rollen kennen en óók elkaar vasthouden.

En voor een gemeente waarin mensen elkaar blijven vasthouden. Dat is soms lastig, maar het is het waard.  Brummen is het waard.

Berend Klok

Berend Klok

Berend Klok vervangt tijdelijk Wim van Weteringen als secretaris.

Meer over Berend Klok