Inspirerende vrouwen volgens onze PvdA-vrouwen

8 maart 2022

Vandaag op 8 maart 2022 is het internationale vrouwendag! Deze dag staat in het teken van alle vrouwen en staan we stil bij de rechten en de positie van vrouwen, waar dan ook ter wereld. Daarom vertellen een aantal PvdA-vrouwen van onze afdeling iets over een vrouwelijk voorbeeld in hun leven. Wie bewonderen we? Dat kan een (historisch) bekende vrouw zijn of iemand uit haar directe omgeving.

Margo van Enck-Hulleman over haar grootmoeder:

Dit is mijn grootmoeder, Margje Hulleman -Stegeman. Geboren in 1898 als oudste en enige meisje in een gezin van negen in Bruchterveld. Haar moeder overleed jong en mijn oma heeft haar vader geholpen bij de opvoeding van haar acht broers. En natuurlijk heeft het “moeten zorgen voor” haar gevormd. Heel bewust heeft ze de eerste Wereldoorlog beleefd en raakte politiek geïnteresseerd en geëngageerd. Volgde de spanningen en de ontwikkelingen van deze oorlog, ontstaan in de Balkan, zo goed als maar mogelijk was, je had toen immers nog geen moderne media.

Mijn grootmoeder was een Sociaal Democraat van het eerste uur en maakte meteen gebruik van haar actieve kiesrecht in 1919. In tegenstelling tot mijn grootvader, een zeer fanatieke aanhanger van de “Rooie familie” ging mijn oma rustig haar weg.
Hoe? Aimabel, sociaal, verbindend, luisterend naar haar omgeving. Ook voelde zij verbondenheid met de kerk, dat had ze van huis uit meegekregen. Zij kon als geen ander het goede van beide werelden bij elkaar brengen.

Oma is 96 jaar geworden en ik koester nog steeds de mooie en gesprekken. Vandaag wil ik haar eren, zij heeft op mijn leven een onuitwisbare invloed gehad. Ik ben enorm trots op haar!

 

Simone Cox over Carrie Jansen

Carrie Jansen, beter bekend als Rotterdamse Carrie, was sociaal advocaat en werkt nu bij Fier!.  Ze is bekend van haar columns voor het radioprogramma Spijkers Met Koppen. Daarin gebruikt ze taal, spot en humor om zich uit te spreken tegen onrecht, uitbuiting en andere misstanden. Ik vind het sterk dat ze vrije meningsuiting met dialoog combineert

Cathy Sjerps over Dorien Pessers

Mijn belangrijke vrouw is Dorien Pessers. Zij is een juriste en jarenlang als hoogleraar verbonden geweest aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Vrije Universiteit. Inmiddels is zij gepensioneerd. Zij is een vrouw die je zou kunnen omschrijven als feministe, maar er tegelijkertijd niet voor terugdeinst om belangrijke feministische uitgangspunten kritisch tegen het licht te houden. Zij is een juriste, die hele uitgesproken opvattingen heeft over de toepassing van het recht. Kortom: zij is een vrouw met een eigen mening, die zij heel goed kan onderbouwen en niet bang is om die mening te geven. Zij inspireerde mij!

Annika van Klinken over de eerste 5 vrouwen op onze kieslijst

De top 5 bestaat uit allemaal fantastische vrouwen: Maroesja Elshof, Annika van Klinken, Margo van Enck, Simone Cox en Cathy Sjerps

Onze kandidaten: Maroesja Elshof, Annika van Klinken, Margo van Enck, Simone Cox en Cathy Sjerps

 

Powervrouwen.. vandaag is het nationale vrouwendag!

En hoe mooi is het, dat wij als PvdA, wel vijf prachtige, bijzondere en intelligente vrouwen in de top vijf hebben staan.  Ik kies daarom niet voor één persoon, maar voor al die geweldige vrouwen die bij ons bij de partij horen.  Iedereen is uniek en dat maakt de samenleving zoveel mooier.  We hebben allemaal een bijdrage aan deze maatschappij en hoe mooi is het dat wij vrouwen nu eenzelfde stem hebben als anderen?

Vijf vrouwen in de top vijf. Hoe verzin je het? Dit had je voor tientallen jaren geleden nooit kunnen bedenken. Het mooie is, is dat ‘wij’ niet geselecteerd zijn op gender, maar op onze kwaliteiten en hoe wij in de maatschappij staan.  Ik ben trots op de vrouwen in onze partij die daadwerkelijk een verschil willen én kunnen maken!

Samen doen, samen sterk!

Maroesja Elshof-Kablau over Suze Groeneweg

Een voorbeeld voor mij is Suze Groeneweg (1875-1940). Zij veroverde als eerste vrouw in 1918 een Kamerzetel voor de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiderspartij) De SDAP bestond tot 1946 en ging uiteindelijk op in de PvdA. Onder aanmoediging van haar moeder ging ze studeren en na de studie ging ze het onderwijs in. Zij gaf les aan de Rijksopvoedingsgesticht voor meisjes. Uit onvrede over de slechte behandeling van meisjes sloot ze zich in 1902 aan bij de Bond van Nederlandsche Onderwijzers om vervolgens in 1908 mede oprichtster te zijn van de bond van Sociaaldemocratische Vrouwen Clubs.

Zij was een voorstander van feminisme maar toch stemde ze tegen toen het partijcongres de bond van vrouwenclubs wilde erkennen. Ze had deze alleen opgericht omdat ze vond dat er te weinig vrouwen actief waren binnen de partij. Zij was van mening dat vrouwenclubs helemaal niet nodig moesten zijn, iedereen zou gelijk moeten zijn. Naast Kamerlid was ze lid van de gemeenteraad van Rotterdam en lid van de provinciale Staten van Zuid-Holland. Binnen de SDAP nam ze jaren zitting in het partijbestuur.

 

Rosita Rampertaap over Corry Tendeloo

Corry Tendeloo was een feministe en PvdA-politica. Na de Tweede Wereld Oorlog werd ze Tweede Kamerlid. Op haar voorstel werd in 1948 kiesrecht verleend aan vrouwen in Suriname, dat toen nog bij Nederland hoorde. Daarnaast pleitte Corry Tendeloo voor actief kiesrecht voor vrouwen in de Nederlandse Antillen. Het meest bekend is zij als indiener van de motie Tendeloo die in 1955 werd aangenomen in de Tweede Kamer. Deze motie zorgde ervoor dat vrouwen niet langer werden ontslagen en handelingsonbekwaam werden, wanneer zij in het huwelijk traden. Ik vind dat Corry Tendeloo heel wat heeft gedaan en bereikt ten behoeve van de positie en de rechten van vrouwen in Nederland.