Door Simone Cox op 6 april 2023

Iedereen moet aanvraag nadeelcompensatie kunnen betalen

Er wordt veel gebouwd in de Gemeente brummen. Dat is hard nodig. Maar soms levert een nieuw bouwwerk of het verlenen van een vergunning schade (nadeel) op voor de buren. Deze schade zal meestal een waardedaling van het eigen huis zijn. Bij een kleine waardedaling krijgt u deze niet vergoed. Maar bij een grotere waardedaling kunt u deze wel als geldbedrag  vergoed krijgen.

Deze planschade vraagt u aan bij de gemeente. Deze procedure kost de gemeente geld. Daarom wordt er een vergoeding (recht) van de aanvrager gevraagd. Ook vraagt de gemeente een vergoeding om te voorkomen dat mensen ‘zomaar’ een procedure beginnen.

Op dit moment dient u nog een aanvraag voor planschade in. Het recht om een planschade procedure te starten bedraagt €300. Wanneer een indiener in het jaar voorafgaand aan de aanvraag maximaal 110 % van het wettelijk minimumloon heeft verdiend, bedraagt het recht €100. De gemeente werkt nu nog met de Wet Ruimtelijke Ordening. Wanneer de Omgevingswet de Wet Ruimtelijke Ordening vervangt, wordt planschade vervangen door nadeelcompensatie.

Het College van Burgermeester en Wethouders stelde voor om het recht (bedrag)voor een procedure voor nadeelcompensatie €500 te maken. Dit vindt de PvdA fractie veel te hoog. We willen voorkomen dat mensen die mogelijk recht hebben op nadeelcompensatie geen procedure beginnen, omdat ze geen €500 kunnen betalen.

De  Gemeenteraad heeft ervoor gezorgd dat het bedrag voor een aanvraag voor nadeelcompensatie verlaagd is naar €100. Dit bedrag krijgt de aanvrager terug als er schade is. Het maakt daarbij niet uit of dit bijvoorbeeld een grote of kleine waardedaling is.

Mocht €100 een te groot bedrag zijn voor u om te betalen, dan kan de bijzondere bijstand soms helpen. Dit hangt af van uw situatie. Het PvdA Ombudsteam kan u helpen wanneer u hier vragen over heeft of tegen problemen aanloopt.

 

Simone Cox

Simone Cox

Mijn wieg stond vlak bij Schiphol. Voor mijn studie bestuurskunde verhuisde ik naar Enschede. Daar leerde ik mijn man kennen en werden onze twee kinderen geboren. Na mijn studie heb ik als zelfstandig subsidieadviseur voor bedrijven gewerkt. Sinds 2018 woont ons gezin in Brummen. Via de Maatschappelijke Advies Raad (MAR) ben ik actief betrokken geraakt

Meer over Simone Cox