14 oktober 2022

Een sociale gemeente in moeilijke tijden

Roze spaarvarken met een dtrakke riem om de middel.

Stoken of koken

We merken het allemaal. Een sterk stijgende energierekening. Mensen die moeten kiezen tussen verwarmen of koken. Of producten terugleggen bij de kassa omdat ze hun boodschappen niet kunnen betalen. In een periode waar de bestaanszekerheid onder druk staat zullen we, meer dan ooit, oog moeten hebben voor elkaar.

Beschermen tegen armoede is een politieke keuze

Iedereen moet mee kunnen doen, van jong tot oud. De PvdA is blij met het ondersteuningspakket van het Rijk en het prijsplafond voor de energierekening, maar dat is wat ons betreft niet toereikend. De (lokale) politiek kan de stijgende prijzen niet “wegtoveren”. Maar het is wel een politieke keuze wie de rekening betaalt en hoeveel mensen we in armoede laten vallen.

Onze inzet

Wij vragen het College om met concrete maatregelen te komen om inwoners die in zwaar weer zitten, waar mogelijk, te ondersteunen. De eerste stap binnen het College is gezet, maar wij blijven hier aandacht voor vragen.
Schulden hoeven niet astronomisch op te lopen wanneer er vroegtijdig maatregelen worden getroffen, zoals hulpverlening gericht op vroegsignalering en preventie. De samenwerking met woningbouwcoöperatie, energieleveranciers en andere instanties is belangrijk om bij een betalingsachterstand hulp te kunnen bieden. Lokale initiatieven bieden hierin al een helpende hand.

Begroting 2023

De opgaven uit het coalitieakkoord vormen de rode draad in de begroting, daar wordt hard aan gewerkt. Tegelijkertijd zien we dat inwoners op dit moment meer ondersteuning nodig hebben.
Onze inwoners moeten kunnen rekenen op die hulp, nu meer dan ooit.

Samen doen, samen sterk!