Duurzame kringlopen en energie

We zetten ons actief in voor het verder verduurzamen van woningen. We maken onder strikte voorwaarden ruimte voor zonne-energie. De ontwikkelingen rondom mogelijkheden en voorwaarden voor windenergie blijven we volgen. Het opnieuw gebruiken van grondstoffen is van groot belang.

Als samenleving overleven we alleen als er echte keuzes worden gemaakt op het gebied van duurzame energie en duurzame kringlopen. Dat is een wetenschappelijke conclusie die jammer genoeg nog niet bij iedereen in de volle omvang is ingedaald. Die echte keuzes vragen om lef en verantwoordelijkheid voor nu, maar ook voor de toekomstige generaties.

Ook bij ons in de gemeente moeten we een substantiële bijdrage gaan leveren aan het oplossen van de klimaatproblematiek. Dat begint bij energie besparen; alles wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. De gemeente zal zich actief inzetten om zowel de particuliere als de sociale woningen in Brummen verder te verduurzamen. Verder is het zeker dat we voor de korte termijn niet om zon- en windenergie heen kunnen. Daar zullen we dus ook in Brummen ruimte voor moeten maken. Maar wel onder strikte voorwaarden. Dat betekent: passend in het landschap en met een vergunning voor maximaal dertig jaar, waarna de installatie op kosten van de eigenaar wordt afgebroken. Want Brummen wil niet met de ‘schillen en de dozen’ blijven zitten.

Een andere voorwaarde is, dat er bij grootschalige zonne-energie een combinatie gezocht wordt van verbetering van biodiversiteit en bodemkwaliteit en verschillende vormen van participatie. En, last but not least, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Zeker in een tijd dat explosieve prijsstijgingen van gas en elektriciteit de mensen met de meest smalle beurs het hardste raakt. Een tweeoudergezin met twee pubers heeft met een bijstandsuitkering per week slechts iets meer dan 100 euro voor voeding. De gestegen energieprijzen, maar ook de inflatie hebben een impact op wat er bij het gezin op tafel komt.

Circulariteit moet, wat de PvdA betreft, een topprioriteit worden. Afval bestaat niet is al jaren dé slogan. Want afval is in de eerste plaats een grondstof. Dat levert steeds meer op: een schoner milieu, nieuwe producten en prima banen. Dat geldt niet alleen voor het afval van huishoudens. Het geldt ook voor de industrie. Ook de Papierindustrie in Eerbeek kan een bijdrage leveren. Papier wordt immers papier. De PvdA vindt dat de gemeente samen met de provincie en de industrie mee moet denken over het ‘echt’ sluiten van de kringloop. Het gebruik van water en warmte in het project Duurzaam Water van Industriewater Eerbeek is een mooi vertrekpunt. Maar dat moet en kan beter. Om de papierindustrie van warmte te voorzien, kan geothermie een goede oplossing zijn. In de komende periode moet dit verder worden onderzocht en, indien mogelijk, worden ontwikkeld. Dit levert niet alleen een grote bijdrage aan de duurzame productie van papier op, maar ook aan de verwarming van huis.

Hier staan we voor:

  • De prijzen van gas en licht zijn niet alleen geëxplodeerd, maar de meeste huizen zijn ook nog steeds slecht geïsoleerd en nog lang niet van het gas af. We gaan samen met inwoners, de woningstichting en de lokale energiecoöperatie verduurzamen en besparen.
  • We maken gebruik van de miljarden die Den Haag heeft vrijgemaakt en isoleren in de komende vier jaar 2.000 woningen. Dat bespaart en levert ook nog eens banen op.
  • De huishoudens die kampen met echte energiearmoede zijn aan eind van dit jaar in kaart gebracht. Dat geeft richting aan de verduurzaming van de woningen.
  • We zorgen dat het afvalplan gaat werken. 10 kg. Restafval per huishouden in 2030!
  • De woningen en de papierindustrie hebben warmte nodig. Samen zoeken we naar de mogelijkheden van geothermie. Duurzame warmte van moeder Aarde.