Duurzaam landschap en voedseltransitie
We investeren in het behoud van onze mooie natuur en in biodiversiteit. We stimuleren duurzaam geproduceerd voedsel door lokale ondernemers.Wie van de Veluwe naar de IJssel wandelt, loopt door een unieke afwisseling van landschappen. Het Veluwemassief, de Veluweflank, de ontginningen, de landgoederenzone, de oeverwal en tot slot, de uiterwaarden. Ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Inwoners en toeristen kunnen er over meepraten. Maar toch staat het landschap nog steeds onder druk. Stikstof, CO2, schaalvergroting en bodemuitputting zijn grote onderwerpen waar de gemeente Brummen omwille van een echt duurzame toekomst een bijdrage moet en kan leveren. In ons programma van vier jaar geleden stond het zo: “Landgoederen blijven niet vanzelf in de benen. De natuur, toch een visitekaartje voor onze gemeente, vraagt ook in de toekomst investeringen voor behoud en ontwikkeling. Ook de landbouw verandert in hoog tempo. Dat biedt ook kansen. In dit verband kun je denken aan het stimuleren van het ontwikkelen van een voedselnetwerk: duurzaam voedsel geproduceerd met burgerparticipatie door lokale agrarische ondernemers. Daar staan we nu nog steeds voor.
Het zijn grote en complexe opgaven die we alleen samen met alle betrokkenen, agrariërs, inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere overheden tot een oplossing kunnen brengen. De PvdA vindt dat de gemeente Brummen daar volop aan mee moet doen. De voorbeelden zijn er al, zoals Waardevol Brummen en de natuurontwikkeling in de IJsselstrangen.
Hier staan we voor:
- Samen met agrariërs, inwoners, provincie en waterschap werken we de plannen uit voor verbetering van de biodiversiteit, de klimaatadaptatie en de droogtebestrijding. Waardevol Brummen is een waardevol voorbeeld.
- Voedsel dat lokaal is geproduceerd is gezond en duurzaam. We stimuleren lokale voedselketens. We brengen de partijen letterlijk aan tafel.
- Met natuurlijk groenonderhoud geeft de gemeente het goede voorbeeld.