Waterrotonde redding voor de Veluwe
De Veluwe is een van de mooiste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Onder de grond zit een ongelooflijke voorraad ‘blauw goud’; drinkwater voor grote delen van Nederland. De Waterrotonde gaat jaarlijks 3 miljoen kuub water zuiveren naar drinkwaterkwaliteit. Een aanpak die nationaal van belang is, de vraag naar drinkwater groeit namelijk hard door.
Laura Bromet, kamerlid van GroenLinks/PvdA, kwam maandag 13 november bij dit bijzondere project kijken. ‘Ik ben onder de indruk van wat hier gebeurt. De industrie die zelf de handschoen oppakt, stopt met water oppompen en geen vervuild water meer zal lozen op de IJssel. Dat is geweldig goed nieuws voor de natuur en de mens’.
Bromet gaat in op het belang van de Veluwe: ‘De Veluwe staat onder grote druk door verdroging, woningbouw, te intensieve landbouw en industrie. Ik pleit voor een Nationaal Reddingsplan voor de Veluwe. De Veluwe is immers van belang voor heel Nederland. De Waterrotonde is niet dé redding, maar vormt wel een hele grote en hoopgevende stap. Vanuit GroenLinks/PvdA willen we de grootste partij worden, dan kunnen we in het kabinet zorgen voor zo’n nationale aanpak’.
De plannen van de Waterrotonde in Eerbeek zijn groot. Projectleider William Suijkerbuijk vertelde het volgende: ‘Nu pompen de fabrieken zuiver water van diep onder de Veluwe op. Dat ontdoen we van een deel van de vervuiling waarna we het lozen op de IJssel. Met de Waterrotonde gaat dat veranderen. We zuiveren nu in de testomgeving al 10.000 liter per uur tot drinkwaterkwaliteit; in 2026 zal de fabriek op volle capaciteit draaien’.
In de discussie met GroenLinks en PvdA leden uit de regio liet Bromet blijken dat de Veluwe van nationaal belang is. ‘Natuurlijk vanwege de mooie groene ruimte, maar ook vanwege dat schone water. Ik denk dat er een nationaal reddingsplan voor de Veluwe moet komen.