Het zijn turbulente tijden, we leven in een snel veranderende wereld. Zoals de oorlog in Oekraïne en de humanitaire en economische gevolgen daarvan, de vele brandhaarden buiten Europa. In ons land kampen we met een tekort aan fatsoenlijke opvangplaatsen voor mensen die een veilig heenkomen zoeken. Personeelstekorten leiden steeds vaker tot voor iedereen merkbare gevolgen. De groep mensen die in Nederland door de aanhoudende hoge inflatie en energiekosten in de problemen komt, wordt steeds groter.
Er zijn grote internationale en nationale opgaven op het gebied van klimaat en woningbouw. Opgaven die vragen om een regionale en lokale vertaling. Grote maatschappelijke uitdagingen zoals de aanpak van klimaat en stikstofproblematiek versus perspectief bieden aan agrarische familiebedrijven lijken nu tegengesteld aan elkaar. In belangrijke mate wordt het beleid door het Rijk en Provincie bepaald. Hoe daar invulling aan gegeven wordt is nu nog niet duidelijk. Duidelijk is wel dat er momenteel veel maatschappelijke onrust is waar we ook als gemeente oog voor moeten hebben.
Politieke duiding van een beleidsarme perspectiefnota, dat is een uitdaging. Omdat de coalitieonderhandelingen nog gaande waren bij het opstellen van deze Perspectiefnota bevat deze PP-Nota 2023 geen nieuwe meerjarige ambities en voorstellen.
Het echte politieke debat voeren we daarom graag in de aanloop naar en tijdens de bespreking van de programmabegroting in het najaar. Wel willen we, als PvdA fractie, in de opmaat naar de begroting de volgende aandachtspunten aan het college meegeven:
Want voorzitter, veel mensen doen mee in de gemeente Brummen. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend voor iedereen. Eenzaamheid bijvoorbeeld is en blijft een veelkoppig monster.
Wij vinden het belangrijk dat de aandacht hiervoor gecontinueerd wordt. Blijvende inzet is ook nodig om de verschillende beleidsvelden in het sociaal domein integraal en samen met onze partners te blijven benaderen. Daarbij doemen nieuwe en zeer diverse opgaven op zoals de maatschappelijke opvang Beschermd Wonen, de wachtlijsten in de zorg en de energiearmoede.
Nu de energieprijzen stijgen en de lage en middeninkomens achterblijven bij de inflatie krijgen steeds meer inwoners te maken met rekeningen die ze niet meer kunnen betalen. Aandacht voor armoede, schuldenaanpak en energiearmoede verbinden met duurzaamheid zijn daarom belangrijke thema’s voor de komende periode. Het minimabeleid en de schuldhulpverlening zijn daarbij onmisbaar in de ondersteuning van inwoners.
Wij vinden het belangrijk dat nieuwe taken zoals de versterking van de gemeentelijke dienstverlening, die structureel moeten leiden tot verbeteringen in beleid en uitvoering, goed worden ingebed in de organisatie. De financiering van de jeugdzorg blijft ongewis, het blijft lastig om te investeren in beleid wanneer er geen structurele middelen beschikbaar worden gesteld, dit vraagt om constante alertheid en wendbaarheid.
Onderwerpen als woningbouw, klimaatadaptie en de ingeslagen weg binnen het sociaal domein vragen om daadkracht. In de afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet. Bijvoorbeeld aangaande het Berenschotonderzoek “Naar een evenwichtig sociaal domein”; het programma Eerbeek-Loenen 2030 en het versterken van de Bestuurskracht. Dat beleid om zowel strategisch als ook financieel te groeien naar een sterkere gemeente moet ook de komende periode onverminderd voortgezet worden.
Met gezond verstand, plannen, wensen en ambities moeten passen binnen de financiële mogelijkheden.
Ook de gemeenteraad moet bestuurskracht tonen. De start van een nieuwe bestuursperiode biedt ons kansen. Het is onze verantwoordelijkheid om te agenderen en onze kaderstellende rol vorm te geven. Om ons als gemeenteraad ook buiten het gemeentehuis te laten zien. Als volksvertegenwoordigers! De goede wil en energie is er. Laten we er samen een goede periode van maken!