Verdubbeling van vervoerskosten door basismobiliteit

Door Het Ombudsteam op 29 november 2016

Per 1 januari verdwijnt de Regiotaxi. Een goede vervoersmogelijkheid voor vooral ouderen en mensen met een beperking, die zelf geen auto rijden en voor wie het reguliere openbaar vervoer problematisch is. De provincie gaat deze voorziening overhevelen naar de gemeenten, die per regio de handen in een geslagen hebben om deze voorziening zo goed mogelijk in stand te houden. Brummen valt onder de Stedendriehoek die verder gaat met PlusOV, die op dit moment ook het leerlingvervoer verzorgt.  Het ombudsteam kreeg daar enkele vragen over van verontruste ouderen.

De grootste verandering is dat burgers niet meer betalen per zone, maar per kilometer. Dat is eerlijk denk je. Een instaptarief van 88 eurocent en 14 cent de km. De toekomst ziet er voor mij goed uit. Voor een enkeltje naar mijn kinderen in Apeldoorn betaal ik € 3,26. En dan reis ik van deur tot deur. Mooi toch!

Maar dat is niet voor iedereen zo. Voorbeeld 1: Een vrouw uit Eerbeek wil naar haar vriendin in Arnhem. Met de regiotaxi betaalt ze € 3 heen én € 3 terug, dus totaal € 6. Per 1 januari is dat wel heel anders. Vriendin woont op een afstand van 22,3 km. PlusOV rekent als volgt:

Instaptarief €0,88 + 20 km x 0,14 basistarief + 2,3 km x 1,70 per km  € 6,91. Een bezoekje aan haar vriendin in Arnhem kost deze dame na 1-1-2017 2x  € 6,91 = € 13,82; een verschil van € 6,32. Meer dan twee keer zo duur.

Kan het nog erger? Ja dat kan. Voorbeeld 2: De buren gaan regelmatig naar de dochter in Vorden. Afstand volgens de taxichauffeur 26 km, via de routeplanner van de ANWB 23,2 km. Dat nemen we als uitgangspunt. Als de buurvrouw alleen gaat, betaalt ze met de regiotaxi  € 6. Een retourtje met de PlusOV: € 18,24. (Instap € 0,88 + 20 x € 0.14 + 3,2 x € 1,70 = € 9,12 x 2) Dus 3x zoveel!

Op de site van PlusOV lezen we: Per 1 januari 2017 neemt PlusOV het regiotaxivervoer over in de regio stedendriehoek. Vanaf dat moment regelt deze vervoerscentrale het vervoer voor inwoners die door een beperking niet met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen. De kwaliteit van het vervoer in de negen gemeenten blijft zoals de reizigers dat gewend zijn. Ja de kwaliteit zal wel hetzelfde blijven, maar de prijs zal voor menig oudere problematisch worden.

Het ombudsteam heeft dit ter kennis gebracht aan de politiek. We vermoeden dat niet iedere gebruiker na 1 januari duurder uit is. Graag horen we van de gebruikers van de Regiotaxi hoe de overgang naar PlusOV uitpakt.

U kunt dat schrijven naar J.D. van der Waalsstraat 13 6961 ZL Eerbeek,

of mailen naar ombudsteambrummeneerbeek@gmail.com

Het Ombudsteam

Het Ombudsteam

  Het ombudsteam helpt elke inwoner in de gemeente Brummen. Men hoeft niet lid te zijn van de PvdA (mag wel uiteraard) De soort problemen waarbij het ombudsteam al zijn diensten heeft aan geboden zijn zeer divers bv. er niet meer uitkomen bij het invullen van formulieren vastlopen  bij de gemeente, zoals gehandicapten parkeerkaart, WMO-aanvragen

Meer over Het Ombudsteam