Het zijn net mensen……

16 februari 2016

Ik had zaterdag met Cor Flore een erg leuke dag op het congres van de PvdA in Amersfoort. Politici zijn net mensen. Op het congres is er de gelegenheid om met wie dan ook contact te maken. Je kan een minister spreken, raadsleden, wethouders en burgemeesters. Ze zijn er allemaal. En benaderbaar. Als je een politicus als Samsom op TV ziet lijkt hij soms ver weg en onbereikbaar. Op het congres zijn het mensen onder elkaar. Een familiefeestje? Dat voert te ver maar de saamhorigheid van mensen met dezelfde sociale koers is voor mij goed voelbaar.

Het doet me goed de toespraken te horen. Van de politicus in de dop Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten. We zeiden tegen elkaar: “Dat zal nog wel een grote worden”. Die vindt zijn weg wel. Zijn speech over verbinden was ook één van de sterkste van de dag. Een opkikker voor alle mensen die het anders willen zien als Wij tegen Zij. Wij zijn namelijk van de verbinding en zullen mensen verder willen helpen. Naast de speech van Spekman, terecht met een staande ovatie herkozen als voorzitter, was het vooral ook de speech van Lodewijk Asscher (Speech Asscher) die indruk maakte. Gevat, hij kan leukere grappen maken dan Rutte, sloeg hij de spijker precies op de kop. Benoemde hij de beide kanten van het probleem, zoals bij vluchtelingen. Wij zijn de partij van -en, -en. Het geeft veel inspiratie om trots te zijn op onze partij, die ondanks de verkeerde keuze voor dit kabinet, toch veel voor elkaar krijgt. Hoewel er veel fout gaat, er wordt wel het een en ander bereikt. Zie Otwin van Dijk’s resultaat in de bereikbaarheid voor minder validen.

congres 2016Gisteren is er ook een grote stap gemaakt in de partijdemocratie. De voorstellen voor one man, one vote zijn aangenomen door het congres. Door middel van het ledenpanel (ledenpanel) kan nu ieder lid zijn ideeën testen voor bijsturing van de landelijke koers. Als je het niet eens ben met de koers, ga niet klagen! Maar lanceer je ideeën voor verbetering op het platform. Discussieer en doe mee!
Zoals Inez van Ham en haar strijd voor een goede PGB in de zorgverzekeringswet. Haar motie is tegen het advies van de partij om het af te wijzen met grote steun aangenomen door het congres. De fractie in de Tweede Kamer kan dat als een steun zien om de zorg te blijven verbeteren en te repareren wat niet goed is gegaan. Kijk ook eens wat Anita Engbers al heeft bereikt met haar werkgroep Huurders. Volkshuisvesting komt beetje bij beetje weer hoger op de agenda van de partij.
Dat is ook mijn andere positieve ervaring van het congres. Je hebt als individueel lid invloed op de koers van de partij. Daarmee wil ik elk lid oproepen mee te doen. Laat van je horen. Samen komen we verder.