Gerard Kalsbeek dankzij het ombudsteam op de duofiets

Door Het Ombudsteam op 28 oktober 2016

In het voorjaar heeft het ombudsteam verschillende slechtzienden geïnterviewd. Tijdens één van de interviews kwam een bizar verhaal naar voren dat wij u niet willen onthouden.

Eén van de geïnterviewden was Gerard Kalsbeek, die op latere leeftijd blind geworden is. Na een lange periode van revalidatie was het zover dat hij zich weer alleen met zijn geleidehond of met zijn vrouw Floor in de “buitenwereld” kon bewegen. Om er samen met zijn vrouw nog op uit te kunnen gaan, vroeg hij als fietsliefhebber via de WMO bij de gemeente een tandem aan. Dan kon hij nog meer meedoen in de maatschappij, de doelstelling van de WMO. Helaas kreeg hij een negatief besluit op zijn verzoek, maar hij mocht tot zijn grote verbazing wel een driewieler aanschaffen, want dat stond in het rijtje wat via de gemeente aangeschaft mag worden. Ziet u het al voor u: Een volledig blinde man mag een driewieler aanschaffen en zich daarmee door het verkeer bewegen. Voor het ombudsteam een volkomen onbegrijpelijk, ambtelijk advies uit een boekje zonder enig menselijk inlevingsvermogen. Maar ja op dat moment was er geen actief ombudsteam. Gerard heeft nog bezwaar aangetekend maar dat werd verworpen. Dankzij een particuliere actie heeft Gerard toch een tandem gekregen.

Zijn vrouw is echter  niet meer in staat om samen met hem op de tandem te gaan  fietsen. Dat is te zwaar. ” Ik zou graag een duofiets willen hebben, zodat ik samen met mijn vrouw er weer op uit kan”, vertelde Gerard ons, “maar dat hoef ik niet aan te vragen, want die krijg ik toch niet.” Het ombudsteam was daarvan niet overtuigd. Veel van de zorg is overgeheveld naar de gemeente en de uitvoering daarvan in handen van het Team voor Elkaar (TvE), en dat team heeft een andere aanpak.  Het ombudsteam adviseerde Gerard om een gesprek aan te vragen met het TvE. Zoals het TvE werkt zou een aanvraag wel eens gehonoreerd kunnen worden.

Inmiddels heeft Gerard het beroemde keukentafel gesprek gehad en ja hoor Gerard kwam in aanmerking voor een duofiets. Zijn leven heeft hierdoor een enorme positieve impuls gekregen. Bijna elke dag trekken hij en zijn vrouw erop uit, om samen boodschappen te doen, om samen een bezoekje af te leggen of gewoon om samen lekker te genieten. Dankzij het kleine zetje in de rug van het ombudsteam .

Gerard Kalsbeek met zijn vrouw op de duofiets.

Het Ombudsteam

Het Ombudsteam

  Het ombudsteam helpt elke inwoner in de gemeente Brummen. Men hoeft niet lid te zijn van de PvdA (mag wel uiteraard) De soort problemen waarbij het ombudsteam al zijn diensten heeft aan geboden zijn zeer divers bv. er niet meer uitkomen bij het invullen van formulieren vastlopen  bij de gemeente, zoals gehandicapten parkeerkaart, WMO-aanvragen

Meer over Het Ombudsteam